Dringend geld nodig – Waar vind ik het?

Ik heb dringend geld nodig. Hoe los ik dit op? Zelfs al beschik ik over een vaste job en heb ik daarnaast nog een klein spaarcentje, voor grote uitgaven kunnen we extra hulp gebruiken. Bij wie klop je het beste aan? Wat is voor mij de beste oplossing? Waar liggen de valkuilen of nadelen en welke voordelen bieden deze geldverschaffers mij?


Heb jij nu dringend geld nodig? Dan willen we jouw op al deze vragen een antwoord bieden! Er zijn namelijk vier grote groepen waar je snel geld kan aan lenen. Een eerste groep zijn de ouders of grootouders die je eventueel kunnen sponsoren. Hierbij sluit de tweede groep, de vriendenkring, nauw aan. Daarnaast bestaan er twee oplossingen met andere ingesteldheid. Enerzijds de bank en als laatste een particuliere lening.

Ouders

Iemand die dringend geld nodig heeft denkt vaak als eerste aan zijn ouder. Ze zijn ouder, hebben al meer gewerkt en beschikken misschien ook over spaarcentjes. Zij kunnen je helpen, als ze dat willen. Maar misschien heb je nog broers of zussen die ook dringend geld nodig hebben of gebruiken je ouders liever hun geld zelf en valt er niet veel te rapen. Er zijn gelukkig nog andere oplossingen te bedenken voor iemand die dringend op zoek is naar geld.

Vrienden

Een tweede oplossing dan maar… Waarom niet bij vrienden langsgaan? Iedereen heeft wel die ene vriend waar je met een geldvraag terecht kunt. Of die vriend het ook werkelijk ziet zitten is natuurlijk een andere vraag. Als die vriend je wat geld kan lenen, dan dienen goede afspraken gemaakt te worden. Wanneer betaal je het hem terug? Wordt een intresttarief afgesproken? Hoe betaal je het geld terug?

Dit klinkt allemaal goed, maar het kan natuurlijk ook dat je geen vrienden vindt die je hiermee willen helpen. Of dat de mogelijkheid zich helemaal niet voordoet om bij vrienden snel geld te lenen. Is er nog een oplossing wanneer je dringend geld nodig hebt? Ja zeker! Het enige probleem is dat de volgende geldverschaffers niet zo flexibel zullen zijn als ouders of vrienden. Er zijn natuurlijk ook voordelen verbonden aan volgende geldverleners.


Banken

Welke instelling beschikt over meer geld dan de bank? Geen enkele dus bij hen moet je toch wel een luisterend oor vinden? Banken geven leningen aan mensen waarvan ze weten dat ze voldoende solvabel zijn (dus in staat zijn het op termijn terug te betalen). Wanneer het risico voor de bank te groot is hun geld niet meer terug te zien, zullen zij met jou jammer genoeg niet in zee gaan.

Banken zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Wanneer we het over leningen hebben is deze uitspraak zeker geldig. Dus als je dringend geld nodig hebt zal je hier niet het voordeligst mee zijn. Eerst en vooral wordt grondig gecontroleerd of je in aanmerking komt om een lening te krijgen. Nu kun je denken, als ik dringend geld nodig hebt dan kom ik toch sowieso in aanmerking? Niets is minder waar. De bank moet de garantie krijgen dat ze hun geld terugzien na een bepaalde tijd.Daarbovenop willen ze ook nog een interest. Een extra bedrag dat je moet betalen om dat geld dat je zo dringend nodig had te mogen gebruiken. Dit bedrag kan hoog oplopen en daarom is lenen bij de bank vaak een dure aangelegenheid. De controle die de bank uitvoert voor ze haar geld aan jou gaat toevertrouwen hangt af van een aantal factoren:

  • Het loon dat je verdient.
  • Of je een vaste job hebt of niet.
  • Of je nog kinderen ten laste hebt of niet.
  • Een medische achtergrond kan ook parten spelen. Hier wordt meestal maar rekening mee gehouden als de terugbetalingsperiode meer dan 15 jaar overschrijdt.

Aan de hand van deze variabelen gaat de bank een risicoplan voor jou opmaken. Het risico voor hen om niet terugbetaald te worden, proberen zij dan ook op die manier zo goed mogelijk te beperken.

Maar wat als je dringend geld nodig hebt, ze je een lening toekennen en achteraf blijkt dat je niet solvabel genoeg bent om dit terug te betalen? Sowieso zorgt de bank dat er een mogelijkheid is om hun geld terug te krijgen. Aan de hand van een hypotheek kan dit bekomen worden. Wanneer je niet kunt betalen, gaan ze beslag leggen op iets dat jij in hypotheek gegeven hebt, bijvoorbeeld je huis of iemand die instaat voor je schulden.

Particuliere lening

Als je het niet zitten om bij de bank te lenen of als de bank je geen lening wil geven om welke reden dan ook, kun je nog altijd kiezen voor een particuliere lening. Zag je ook al die advertenties in de krant die je uitnodigen om te bellen; “Ook dringend geld nodig, bel dan…”. Deze leningen zijn leningen bij particulieren. Je kunt snel geld verkrijgen, maar betaalt er een hoge prijs voor. De interesten lopen nog veel hoger op dan in de bankwereld. Vaak moet het ook op korte termijn terugbetaald worden en bij niet betaling volgen er problemen. Een niet zo veilige manier van lenen dus.